Rozeznáváme základní 4 chutě, které jsou hořká, kyselá, slaná a sladká. Mimochodem víte, že tradiční čínská medicína rozeznává 5 chutí? (4 základní + pálivá) A ajurvéda jich rozeznává dokonce 6! (4 základní + trpká a pálivá)
Říká se, že aby vás jídlo plně uspokojilo, měli byste mít na talíři zastoupeny všechny chutě. Ne vždy se to podaří, ale zkrátka v jídelníčku patří místo každé z chutí a žádnou z nich bychom neměli vylučovat.
Žít bez sladké chuti se nedá, stejně jako bez ostatních chutí… stačí si vzpomenout na pohádku Sůl nad zlato, že? Zkrátka všechny chutě potřebujeme. Proto nedává smysl dávat si předsevzetí, že nebudete jíst sladké.
Co ale řešit potřebujeme je to, že jsme sklouzli k tomu, že sladkou chuť uspokojujeme konzumací bílého cukru. Ten bychom ve svém jídelníčku měli co nejvíce omezit, protože má řadu negativních vlivů na naše tělo. Kromě toho, že se na něm velmi snadno staneme závislí, se podílí na vzniku cukrovky, podporuje zánět v těle, způsobuje hojně gynekologické potíže, souvisí se vznikem rakoviny atd.
Možností, jak dodat tělu sladkou chuť bez cukru je mnoho a mnoho. Pojďme si ukázat konkrétní, praktické tipy, jak se omezit konzumaci bílého cukru…
Zvykejte si, že sladká chuť není tak výrazná. Tím, že nebudeme vnímat jen sladkost, můžeme ocenit i další chuťové složky – daleko více začneme vnímat jemnější odstíny a na koláči si všimneme špetky skořice, nebo vanilky, oříšků a také více vynikne chuť ovoce.
Pokud pečete něco sladkého, dejte oproti receptu polovinu cukru. Cukr přináší chuť, a proto když ho dáme méně, je potřeba chuť dodat jinak. Buchtu, koláč nebo bábovku skvěle ochutí skořice, vanilka, citrónová kúra, ořechy a semínka, kokos nebo ovoce, ať už čerstvé nebo sušené. Skořice je skvělé koření, které pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Používejte tedy hojně, když pečete nebo vaříte něco sladkého.
Když si k snídani uvaříte ovesnou kaši a přidáte do ní rozinky a kousek banánu, zjistíte, že další doslazování není vůbec potřeba. Máte sladkou kaši – sladká chuť je uspokojená a cukr jste k tomu vůbec nepotřebovaly.
Číst informace na výrobcích je opravdu nutné. Nedá se věřit heslům z reklam ani velkým nápisům na obale. Hledejte fakta, která najdete těmi maličkými písmenky někde vzadu…
Snadno tak odhalíte skrytý cukr. Tedy takový, který se nachází v potravinách, ve kterých byste ho vážně nečekali. Cukr je např. v plechovce fazolí, v kečupu, nebo v sushi a ve veškerých polotovarech a mražených hotových jídlech.
To, co najdete ve zdravé výživě, není vždy opravdu zdravé a bez cukru. Ale dají se tam většinou najít i dobré věci. Např. raw ovocné tyčinky, které koupíte ve zdravé výživě, budou mít ve složení opravdu jen ovoce, semínka a ořechy. Pokud si takovou tyčinku koupíte v Lidlu, bude toho ve složení podstatně více a cukr či sirup tam bude určitě také!
Když se podíváte na množství cukru v ovocných jogurtech a kefírech a hlavně ve zmrzlinách, možná vám přestanou chutnat. Když se podíváte na složení muesli tyčinek z běžného supermarketu, zjistíte, že některé obsahují stejně cukru jako jakákoliv sušenka a nic zdravého to opravdu není. Velké množství cukru obsahují také snídaňové cereálie – různé křupinky pro děti stejně jako granola.
Přestaňte si sladit nápoje. Je to vážně jen věc zvyku. Pokud si sladíte čaj, zkuste si koupit nějaký, který je sladký sám o sobě. Zde jsou mé oblíbené čaje: Pukka Womankind, Yoggi Christmas, Apotheke zázvor s pomerančem. Levné ovocné čaje bývají někdy hodně kyselé, a proto je potřebujeme osladit. Když si necháte dlouho louhovat pytlíkový černý čaj, bude hořký, takže si ho také potřebujete osladit. Doporučuji vyzkoušet sypané kvalitní čaje černé i zelené a také bylinkové čaje.
A ještě mám tip na čaj ze slupek z jablek. Pokud např. pečete štrúdl a loupete jablka, dejte si vše, co z jablek okrájíte do hrnce a zalijte horkou vodou. Budete z toho mít výborný sladký nápoj.
Pokud sladíte kávu – zkuste jiný druh, jinou značku, nebo přidat smetanu. Pokud se bez oslazení vážně neobjedete, zkuste to aspoň medem. Určitě se vyhněte přeslazené kávě z automatů. Víte, že tím, že si do kávy dáte mléko, už kávu vlastně sladíte, protože mléko obsahuje mléčný cukr laktázu?
Vyřaďte ovocné džusy, limonády a birelly. Bývají opravdu hodně sladké. Pokud vám bude chybět bublinkaté sladké pití, doporučuji vyzkoušet kombuchu, např. mám osvědčenou značku MAGU.
Pokud pijete šťávu – tedy sirup s vodou, dávejte si jen trošku sirupu a dejte si pozor, abyste kupovali sirup, který obsahuje cukr a ne glukózovo-fruktózový sirup, protože jeho vliv na naše tělo je ještě horší než bílý cukr samotný.
Odpoledne ke kávičce by to chtělo něco sladkého, že? Připravte si dopředu odpolední svačinku tak aby byla sladká a zároveň zdravá. V létě to může být čerstvé ovoce – meloun, třešně, meruňky… A kromě toho třeba domácí koláč, nebo pohár z tvarohu a ovoce, chia pudink, tapiokový pudink, mrkvový salát, pečená jablka atd.
Pokud na přípravu nemáte čas, zkuste si najít nějakou pekárnu, kde mají i zdravější věci nebo si kupte ve zdravé výživě koláček bez cukru nebo nějakou raw tyčinku. Skvělá volba může být i dát si pár ořechů a pár kousků sušeného ovoce. Skvělá volba na mlsání je lyofylizované ovoce (sušené mrazem) a úspěch má i u dětí.
Velmi nevhodné jsou sušenky s náplní, protože obsahují již zmíněný glukózovo-fruktózový sirup a obsahují také velmi nekvalitní rostlinné oleje. A určitě bych se vyhnula trvanlivému sladkému pečivu.
Možností, jak sladit bez cukru, je celá řada. Pojďme se podívat na některé z možností.
Třtinový cukr – obsahuje minerály narozdíl od bílého cukru, který je údajně vytahuje z těla. Jinak je jeho působení v organismu úplně stejné jako u bílého cukru, tedy výrazně nám rozkolísává hladinu cukru v krvi. Když mám tu možnost, volím třtinový cukr, ale stále mám na paměti, že je to cukr, takže s množstvím jsem opatrná.
Med bývá první volba, když chce někdo začít sladit jinak než cukrem. Bohužel ale i med je hodně sladký a výrazně rozkolísává hladinu krevního cukru. Já ho vnímám spíš jako lék. Dám si ho, když potřebuji povzbudit, dodat energii a dětem s ním sladím čaj, když mají rýmičku.
Velmi sladké je sušené ovoce a při pečení se hojně využívají hlavně datle, resp. pasta z nich. Konzistence těsta pak ale může být hodně patlavá. Když si sušené ovoce kupujete, zkontrolujte si, že se jedná pouze o to ovoce. Zvláště levnější nebo to, které koupíte v běžných supermarketech, bývá doslazované!
Sladěnka – nezvyšuje hladinu cukru v krvi, takže z tohoto hlediska se zdá být ideální, ale není bezlepková a také má celkem výrazný chuťový ocásek. Mě osobně nevyhovuje konzistence, která je podobná medu, ale ještě patlavější.
Sirupy: obilné (např. rýžový sirup, kukuřičný), ovocné (datlový, švestkový), javorový… jsou moje oblíbená volba. Skvěle dochutí kaši, dají se s nimi ozdobit lívance, dají se využít při pečení. V poslední době je hodně popularizovaný sirup čekankový, ale u někoho vyvolává zažívací potíže.
Kokosový cukr má specifickou chuť a obarví těsto více do tmava, ale používám ho moc ráda.
Březový cukr (xylitol) a další podobné využívají ti, kteří jsou jsou cukrfree. Nevýhodou těchto náhražek je, že mohou způsobovat zažívací potíže – nadýmání, průjem atd. Ale je to velmi individuální.
Mezi další používaná sladidla patří také melasa nebo rapadura.
Když vydržíte pár dní, kdy budete sladit méně, velmi rychle si zvyknete na méně sladkou chuť. Když si pak koupíte něco v klasické pekárně, v cukrárně nebo třeba sušenku, bude vám to připadat strašně sladké a vlastně vám to ani nebude chutnat.
Vaše chuťové buňky začnou rozeznávat jemnější chutě, jak už jsem zmiňovala na začátku a díky tomu objevíte, že přirozeně sladkou chuť mají i některé druhy zeleniny jako mrkev, dýně, nebo petržel.
Když omezíte konzumaci cukru, přestane se vaše křivka cukru v krvi prudce zvedat a pak zase rychle padat a místo toho bude mít daleko menší výkyvy. Díky tomu přestanete mít nezvladatelné chutě na sladké a také nebudete tolik v útlumu a unavené.
Protože jsme na něj zvyklí odmala, jakožto na útěchu a odměnu. Často, když se vám něco stalo, někdo přišel a řekl: „Oslaď si život! Dej si čokoládku! To bude dobré…“ Když jste měli hezké vysvědčení, vyhráli závod nebo měli narozeniny, dostali jste pytlík bonbonů nebo čokoládu za odměnu. A v tomto nastavení často fungujeme i jako dospělé.
Naučily jsme se zajídat smutek, prázdnotu, špatný den v práci nebo rozchod, protože je to nejjednodušší a nejrychlejší cesta k úlevě a také je společensky akceptovaná. Vyjádřit své emoce často na veřejnosti nemůžeme a ani v soukromí se nám do toho nechce, protože se zdá být snadnější zadusit je v sobě a dělat, že neexistují a dát si něco dobrého. (Jenže neprožité emoce se v těle uloží a jednou nám tam možná začnou překážet. Samy totiž jen tak zmizet neumí.) Pro harmonizaci emocí moc doporučuji Bachovy květové esence.
Sladkým si také dodáváme chybějící energii, ale to funguje jen velmi krátkodobě. Po požití cukru nám vyletí hladina cukru v krvi a my se cítíme nabité. Jenže pak nám zase rychle klesne a to často ještě níž, než byla původně, a díky tomu máme opět stav útlumu a probouzí se opět chuť na něco sladkého.
Ve chvíli, kdy si toužíte dát něco sladkého, se zastavte a zamyslete se nad tím, proč máte tu chuť. Co za tím je? Zeptejte se samy sebe, jestli by nebyla i jiná možnost… Co jiného by mi kromě sladkého teď udělalo dobře? Opravdu mi to chutná? Opravdu si chci dát ještě? Jak se budu cítit, až to sním?
A pokud vědomě dojdete k rozhodnutí, že dortík je pro vás v tuto chvíli to nejlepší, tak si ho dejte! Nic si nezakazujte! Občasné vybočení z vašeho „režimu“ je úplně v pořádku.
A když už si sladké dopřáváte, vychutnejte si ho. Zásadně jezte v sedě a pomalu! Nejezte ho rychle někde na tajňačku, ale pěkně si užijte každé sousto.
Ano, v běžné samoobsluze nepořídíte většinu věcí, o kterých tady píšu. Obchody se zdravou výživou, bezobalové a podobného typu už dnes bývají i v menších městech a moc doporučuji tam vyrazit a prozkoumat, co nabízejí. Ale hlavně dnes existuje spousta e-shopů, kde pohodlně nakoupíte naprosto cokoliv. Zde je výběr několika, se kterými mám dobrou zkušenost: